fbpx ...

Jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię? – zasada trójkąta roboczego

Kuchnia jest sercem każdego domu. To w niej przyrządzamy posiłki, nierzadko przyjmujemy gości i podejmujemy ważne decyzje rodzinne. Spędzamy w niej dużo czasu, dlatego warto zadbać o jej funkcjonalność. Meble i urządzenia w kuchni mogą być rozmieszczone w różny sposób w zależności od wielkości i kształtu pomieszczenia oraz rozmieszczenia przyłączy wodnych i elektrycznych. Układ kuchni zawsze należy dostosować do swoich potrzeb i przyzwyczajeń, jednak nie można zapomnieć o podstawowych zasadach, dzięki którym ustrzeżemy się przed najczęstszymi błędami projektowania układu funkcjonalnego kuchni.

Trójkąt roboczy

Najprostszym sposobem na rozplanowanie kuchni jest zastosowanie zasad trójkąta roboczego, które mówią o występowaniu trzech podstawowych stref:

  • strefa przechowywania
  • strefa zmywania
  • strefa przygotowywania posiłków

W tych strefach znajdują się strategiczne elementy wyposażenia kuchni, których najczęściej używamy – lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza. Pracując w kuchni poruszamy się po wierzchołkach trójkąta roboczego. Najczęściej przygotowanie posiłku zaczynamy od wyjęcia produktów z lodówki. Następnie czyścimy je w zlewie i przeprowadzamy wstępną obróbkę na blacie roboczym. Końcowym etapem jest obróbka termiczna i wyłożenie potrawy na talerze. Dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, w której zaplanowano miejsce do wykonania poszczególnych prac, a po drugie – zorganizowano strefy kuchenne w taki sposób, aby wykonywać jak najmniej kroków. Dlatego przyjęto, że:

  • odległość między lodówką a zlewozmywakiem powinna mieścić się w zakresie 120-210 cm
  • odległość między zlewozmywakiem z płytą grzewczą powinna mieścić się w zakresie 120-210 cm
  • odległość między lodówką a płytą grzewczą powinna mieścić się w zakresie 120-270 cm

Należy pamiętać, że w funkcjonalnej kuchni suma długości trójkąta roboczego nie powinna być wyższa niż 700 cm. Jeśli sumaryczna odległość między  strategicznymi strefami w kuchni będzie wyższa od tej wartości, to przygotowując posiłek stracimy dużo czasu na przemieszczanie się po pomieszczeniu.

Rozmieszczenie stref kuchennych

Nie w każdej kuchni można zastosować zasady trójkąta roboczego. Przykładem może być kuchnia jednorzędowa. Poświęciłam dla niej wpis, w którym wyjaśniłam w jaki sposób zaprojektować funkcjonalną kuchnię w przypadku, gdy trójkąt roboczy nie ma zastosowania.

Większe kuchnie można bez problemu projektować zgodnie z przedstawionymi wyżej zasadami (oczywiście o ile pozwolą nam na to przyłącza). Jednym z rodzajów takiej kuchni jest kuchnia dwutraktowa.

Trójkąt roboczy na przykładzie kuchni dwutraktowej

Kuchnia dwutraktowa, inaczej nazywana dwurzędową, to taka, w której występują dwa ciągi robocze umieszczone naprzeciwko siebie. Najczęściej spotkamy ją w kuchniach krótkich, a zarazem szerokich. Jeden ze sposobów zaaranżowania tego typu kuchni, który jest zgodny z zasadami trójkąta roboczego przedstawia poniższy rysunek.

Strefa przechowywania (lodówka) znajduje się po lewej stronie od wejścia do kuchni. Obok lodówki znajduje się blat, na którym można wykładać produkty z lodówki. W tej samej linii biegu roboczego znajduje się zlewozmywak (strefa zmywania), w którym możemy przygotować produkty do dalszej obróbki. Główny (najdłuższy) blat roboczy znajduje się po przeciwnej stronie omawianego ciągu zabudowy kuchennej. Między przeciwległymi biegami szafek została zachowana odległość 120 cm. Zaprojektowanie tak dużego dystansu pozwala na wykorzystanie w kuchni szuflad i piekarnika zamontowanego pod blatem nie obniżając przy tym komfortu korzystania z kuchni dwóm osobom. Obok głównego blatu roboczego znalazła miejsce płyta grzewcza (strefa przygotowywania posiłków). Taki układ stref kuchennych jest zgodny z zasadami trójkąta roboczego. Dzięki niemu można komfortowo korzystać z kuchni.

Kuchnia dwurzędowa z wysoką zabudową; źródło: www.homebook.pl, projekt: EV Architects
Kuchnia dwurzędowa z niską zabudową; źródło: www.homebook.pl, projekt: H+ Architektura

Model kuchni dwurzędowej można zastosować w kuchniach otwartych i zamkniętych, z tą różnicą, że w otwartych jeden z ciągów roboczych przyjmuje formę półwyspu.

Kuchnia dwurzędowa z półwyspem; źródło: www.homebook.pl, projekt: Beforeconcept

Sara

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.