Strona główna » Sposób na małą kuchnię – kuchnia jednorzędowa

Sposób na małą kuchnię – kuchnia jednorzędowa

  • przez

Kuchnia jednorzędowa

Kuchnia jednorzędowa, zwana również jednotraktową, jest to model kuchni, w której ciąg roboczy jest umieszczony w jednej linii. Taki układ kuchni ma zastosowanie jedynie w małych wnętrzach. Sprawdzi się zarówno w kuchniach stanowiących oddzielne pomieszczenie, jak i w pomieszczeniach wielofunkcyjnych. Ważne jest, aby między ścianą a szafkami kuchennymi (lub innymi elementami pomieszczenia wielofunkcyjnego, np. sofą lub stołem jadalnianym) była odległość minimum 12o cm – ta odległość pozwoli na wygodne korzystanie z kuchni dwóm osobom i swobodne otwieranie szafek, chłodziarki, zmywarki i piekarnika. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu stref kuchennych uzyskamy funkcjonalne miejsce przeznaczone do przyrządzania posiłków. Przykład takiego rozmieszczenia przedstawia poniższa grafika:

W jaki sposób rozmieścić strefy w kuchni jednorzędowej?

  • Ciąg roboczy zaczyna lodówka (strefa zapasów) – jeśli stoi przy ścianie należy pamiętać o dystansie umożliwiającym otwarcie lodówki, a także o tym, aby lodówka otwierała się w kierunku ściany.
  • Po lewej stronie lodówki znajduje się blat, którego szerokość nie powinna być mniejsza niż 30 cm – jest to idealne miejsce na odłożenie zakupów przed włożeniem ich do lodówki, a także wykładanie produktów z lodówki przed przyrządzenim posiłku; szerokość blatu tworzy też odpowiedni dystans między zlewozmywakiem a lodówką, który umożliwi zmywanie dużych naczyń bez uderzania nimi o boczną ścianę lodówki i uchroni ją przed ochlapaniem.
  • Strefa zmywania znajduje się miedzy strefą zapasów, a strefą przygotowywania posiłków, ponieważ zazwyczaj przed krojeniem i obróbką termiczną produktów myjemy je pod bieżącą wodą. W tej strefie znajduje się zlewozmywak, a także zmywarka i kosze na śmieci.
  • Między zlewozmywakiem a płytą grzewczą jest miejsce na główny blat roboczy. Dobrze byłoby, gdyby jego szerokość nie była mniejsza niż 80 cm – taka szerokość blatu pozwoli nam na wygodne przygotowanie posiłków zarówno ręcznie jak i przy użyciu sprzętów elektrycznych. W szafkach dolnych i wiszących można zagospodarować miejsce na naczynia, sprzęty kuchenne i przyprawy (strefa przechowywania).
  • W bardzo małych kuchniach często nie ma miejsca na tak szeroki blat, jednak trzeba pamiętać, aby nie umieszczać płyty grzewczej w bezpośrednim sąsiedztwie zlewozmywaka – ze względów bezpieczeństwa dobrze jest zostawić po obu stronach płyty grzewczej minimum 30 cm blatu. W razie potrzeby będzie możliwość szybkiego zdjęcia garnka z płyty grzewczej, a dodatkowo ta odległość od zlewozmywaka zminimalizuje ryzyko dostania się wody na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
  • Odległość między ścianą a płytą grzewczą (strefa gotowania) także nie powinna być mniejsza niż 30 cm. Ta odległość uchroni ścianę przed zabrudzeniami powstałymi w czasie gotowania, umożliwi gotowania potraw w dużych naczyniach z uchwytami, a także zwiększy komfort doglądania potraw osobie gotującej.

Źródło: http://www.home-designing.com, projektant: Dmitriy Kurganov

Źródło: http://www.home-designing.com, projektant: Oksana Dolgopiatova

Źródło: http://www.home-designing.com, projektant: Filip Sapojnicov

Wady i zalety kuchni jednorzędowej

Wadą kuchni jednorzędowej na pewno jest jej rozmiar. Nie jest idealnym rozwiązaniem dla wieloosobowej rodziny. Bardzo dobrze sprawdzi się jedynie w małych mieszkaniach. Będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które gotują sporadycznie.

Maksimum funkcjonalności tego typu kuchni można określić jako kompromis między długością blatu roboczego i odległością między lodówką a płytą grzewczą. Planowanie kuchni jednotraktowej na długiej ścianie zwiększy metraż blatu roboczego, jednak ilość kroków, którą trzeba będzie wykonać w czasie przyrządzania posiłku obniży komfort pracy i znacznie wydłuży proces gotowania.

Dla niektórych osób wadą może też okazać się konieczność umieszczenia piekarnika pod linią blatu. W kuchni jednotraktowej nie zaleca się umieszczania piekarnika na podwyższeniu, ponieważ takie rozwiązanie „zabiera” cenne miejsce na blat roboczy. Jednak umieszczenie piekarnika na wysokości blatu kosztem skrócenia blatu roboczego może być wystarczające dla osób, które częściej odgrzewają posiłki niż je przygotowują.

Źródło: 3dbaza.com

Zaletą kuchni jednotraktowej jest wykonywanie wszystkich czynności związanych z przygotowaniem posiłku wzdłuż jednej linii blatu. Takie rozwiązanie znacznie ułatwia utrzymanie czystości w kuchni, ponieważ nie przenosimy produktów spożywczych, odpadków i naczyń nad podłogą.

Jako zaletę możemy określić małą ilość miejsca przeznaczoną na przechowywanie. Dzięki ograniczonej liczbie szafek będziemy rozważniej wykonywać zakupy nowych kuchennych gadżetów oraz łatwiej powstrzymamy się przed magazynowaniem rzeczy, które „może przydadzą się później” 🙂

Kuchnia jednorzędowa to jedyny model kuchni, który można schować za frontami meblowymi. W takiej opcji skutecznie „udaje” szafę.

Źródło: www.youtube.com, Peka Sp. z o.o., HAWA Concepta

Źródło: http://www.home-designing.com, projektant: Kyde Architects

Czy to nie cudowny sposób na szybkie ukrycie bałaganu na blacie kuchennym? 😉

Sara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *